Ejendom Midtjylland
26. april 2021

Klumme: Hvad er merit-uddannelsen?

Vær en flue på væggen, når Ib og Steen i frokostpausen taler om kurser og uddannelse

Tillidsrepræsentanten Peter:  Nu er Dennis jo lige startet hos os som voksenlærling, og du Michael, har jo vist interesse for uddannelsen. Var det ikke noget for dig at komme i gang med den? Du har jo mulighed for at få merit!

Arbejdskollega Michael: Jo måske, men hvad er merit-uddannelsen lige helt præcis?

TR Peter: Hvis man har 2 års relevant erhvervserfaring eller en anden erhvervsuddannelse med svendebrev, så bliver man fritaget for noget af undervisningen og eksamen i nogle fag på skolen. Det kaldes for merit.

Kollega Michael: Ja, jeg er ret hooked på det.

TR: Du er jo dygtig og har skruet hænderne rigtigt på, og du har arbejdet her i flere år og er udlært smed. Efter 2 uger på skolen bliver du vurderet i forhold til forudgående uddannelse og beskæftigelse, og så beslutter skolen, om du kan få merit. Du får en uddannelsesplan og begynder så på det rette niveau, så du undgår dobbelt-uddannelse. Praktikken i uddannelsen foregår her på din arbejdsplads.

Kollega Michael: Lyder godt, men hvad med økonomien i det, kan jeg mon klare mig økonomisk?

TR: Du får det samme i løn som nu, og du får en stor fordel, når du er færdiguddannet. Så får du meget mere end nu i løn. Du må regne med, at ud over det er en økonomisk fordel så er du mere værd for vores arbejdsgiver ved at få bedre kvalifikationer.

Kollega Robert: Og så kan man få lov at lave flere opgaver, fordi man har lært noget mere, og man kan evt. nemmere få nyt job, hvis det er det, man vil.

TR: Ja, selvfølgelig.

Kollega Michael: Peter, som TR vil du så ta’ med mig, når jeg skal snakke med chefen om det?

TR: Selvfølgelig – det skal jeg nok – ikke noget problem.

Kollega Michael: Der kan være andre kollegaer i de andre afdelinger, der kunne være interesseret i uddannelse med merit, mon ikke der er par stykker?

TR: Ja, det kan du da ha’ ret i. Det vil jeg tage op på vores kommende klubmøde.

Kollega Michael: Go’ ide, det skal jeg lige minde dig om, så vi får det med.

Og sådan blev interessen vakt i denne boligforening for merit-uddannelsen ved, at deres TR ” skubbede” lidt til sine kollegaer.